Oświadczenie Jakuba Górskiego, właściciela Polonii Warszawa

1 rok temu | 16.08.2022, 21:07
Oświadczenie Jakuba Górskiego, właściciela Polonii Warszawa

Szanowni Państwo,

W ostatnich tygodniach miały miejsce zdarzenia, które uporządkowały formę prawną podmiotu prowadzącego sekcję męską koszykówki Polonii Warszawa. Jako osoba od początku zaangażowana w proces odbudowy Klubu, a jednocześnie główny finansujący występy koszykarzy w minionym sezonie, czuję się w obowiązku o tym Państwa poinformować. Kieruję się przy tym zasadą transparentności – tak istotnej w działalności non-profit.

Pod koniec czerwca 2022 r. sekcja koszykówki mężczyzn Polonii Warszawa została przekazana ze spółki KKS Polonia Warszawa sp. z o.o. do spółki Projekt 1P sp. z o.o.  Odbyło się to za prawie jednomyślną zgodą (głosowanie 10:1) Rady Nadzorczej KKS Polonia Warszawa sp. z o.o. Dodatkowo, po zapoznaniu się z sytuacją finansową KKS Polonia Warszawa sp. z o.o., swoją pozytywną opinię dotyczącą przekazania sekcji,  wyraził właściciel prawa do herbu (białoczerwonej tarczy) oraz przedstawiciel polonijnej społeczności - Stowarzyszenie Przyjaciół Czarnych Koszul Wielka Polonia. Spółka Projekt 1P przeszła pozytywnie proces licencyjny PZKosz i będzie prowadziła zespół koszykarzy Polonii Warszawa w rozgrywkach 1. ligi koszykówki mężczyzn w zbliżającym się sezonie.

Powyższe działania i reorganizacja były niezbędne, aby umożliwić kontynuacje projektu koszykarskiego pod szyldem Polonii Warszawa. Wskutek niezrozumiałych działań Pana Jarosława Popiołka - przedstawiciela jednego ze wspólników KKS Polonia Warszawa sp. z o.o. -  Fundacji Nasza Warszawa, KKS Polonia Warszawa sp. z o.o. faktycznie utraciła możliwość dalszego prowadzenia sekcji. Na przełomie 2021r. oraz 2022r. Pan Jarosław Popiołek kilkukrotnie zablokował dokapitalizowanie Klubu,  co przyczyniło się do utraty płynności finansowej przez spółkę. Osobiście pożyczyłem Klubowi środki, aby można było rozliczać się z zawodnikami i trenerami oraz dokończyć sezon. Dalsze współdziałanie z Panem Jarosławem Popiołkiem w ramach jednej organizacji okazało się niemożliwe. Głównymi powodami były: niewywiązywanie się ze składanych przez Niego deklaracji współdziałania, blokowanie niezbędnego dofinansowania oraz prowadzenie kampanii dezinformujących o działalności Klubu i wobec osób z klubem związanych, w tym wobec mnie osobiście. Te działania odbywały się za pośrednictwem pism adresowanych do konkretnych osób i również za pośrednictwem magazynu „Polonia Ole!” wydawanego przez Fundację Nasza Warszawa.  Oceną prawną tych działań zajmują się odpowiednie do tego organy wskutek zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa i prywatnego aktu oskarżenia.

W związku z powyższym, a w szczególności w związku z wewnętrznym konfliktem między wspólnikami KKS Polonia Warszawa sp. z o.o.  oraz wobec przejęcia sekcji koszykówki mężczyzn przez spółkę Projekt 1P sp. z o.o. w dniu dzisiejszym wspólnicy  spółki podjęli decyzję o postawieniu KKS Polonia Warszawa sp. z o.o. w stan likwidacji. Zamknęliśmy ten etap odbudowy męskiej sekcji Czarnych Koszul ze względu na  wewnętrzny konflikt uniemożliwiający dalsze kontynuowanie działalności w tej formie i w tym składzie. Pomimo ujawnionych fundamentalnych różnic w sposobie działania pragnę podkreślić pozytywną rolę Pana Jarosława Popiołka w inicjatywie odbudowy polonijnej koszykówki męskiej i za tą inicjatywę pragnę Panu Jarosławowi Popiołkowi serdecznie podziękować.  Spory i personalne konflikty rozstrzygną już odpowiednie organy. Moim celem i moim życzeniem jest, aby ten spór w żaden sposób nie zaszkodził Polonii Warszawa. Temu wyłącznie celowi są podyktowane nasze działania.

Rozpoczynamy kolejny rozdział w odbudowie męskiej koszykówki Polonii Warszawa – udział w rozgrywkach 1. ligi, włączenie się do walki o awans do ekstraklasy oraz dalsza profesjonalizacja struktur. Klub poczynił istotny organizacyjny krok naprzód, zacieśniając współpracę  z sekcją koszykarek SKK Polonia Warszawa w duchu hasła #JednaPolonia. Prezesem spółki Projekt 1P został Łukasz Tusiński, wieloletni prezes SKK, który od tego sezonu będzie zarządzał obiema sekcjami. Wierzymy, że bliższa współpraca obu sekcji oraz wspólna zintegrowana oferta marketingowa przyniesie wiele korzyści dla Polonii!

Na kanwie sportowej Klub postawił na kontynuację. Podobnie jak w poprzednim sezonie, dyrektorem sportowym będzie Pan Tomasz Jaremkiewicz, a trenerem pozostanie Pan Andrzej Kierlewicz. Nasz trener wraz ze swoim sztabem już rozpoczął przygotowania zespołu, którego trzon pozostał niezmieniony, do nowego sezonu. Rozgrywki rozpoczynają się 24. września. Więcej szczegółów dotyczących najbliższych planów zostanie przekazanych przez Klub przy okazji przedsezonowej konferencji prasowej oraz za pośrednictwem oficjalnych kanałów informacyjnych Klubu.

Zapraszam gorąco kibiców do wsparcia drużyny podczas meczów, a przedstawicieli biznesu do współuczestnictwa w projekcie odbudowy Polonii. Jestem przekonany, iż ten sezon dostarczy wszystkim niesamowitych emocji!

Z poważaniem,

Jakub Górski

Prezes Fundacji Horizon+

oraz

Przewodniczący Rady Nadzorczej KKS Polonia Warszawa sp. z o. o.

Sponsorzy i Partnerzy

SPONSORZY / PARTNERZY GENERALNI